Je huis zelf verkopen? Het verkoopproces in 7 stappen

Tijdens de verkoop van een huis zijn er heel wat zaken waar je bij stil moet staan. Welke verkoopstrategieën zijn er en welke past het beste bij jouw huis? Wil je je huis helemaal zelf verkopen, of toch een beetje hulp? Hoe onderhandel je over de prijs? Wat zijn de valkuilen? Hier lees je het volledige verkoopproces in 7 stappen en vind je alles wat je moet weten over de verkoop van je huis. Wat kan je zelf en waar is de hulp van een makelaar toch wel handig. 

Stap 1: Vraagprijs bepalen

De eerste stap in het verkoopproces is het bepalen van de vraagprijs. Hoewel je dit zelf kunt doen, biedt een NVM-makelaar waardevolle ondersteuning. De makelaar maakt een opnamerapport van jouw woning en gebruikt de NVM-database om je woning te vergelijken met soortgelijke huizen. Daarnaast houdt hij rekening met actuele marktfactoren. Dit helpt bij het vaststellen van een realistische vraagprijs, waardoor je woning de juiste aandacht trekt zonder potentiële kopers af te schrikken door een te hoge prijs of je winst te verminderen met een te lage prijs.

Stap 2: De promotie

Je huis verkopen vereist meer dan alleen een bord in de tuin plaatsen. Websites zoals funda.nl zijn essentieel, aangezien de meeste woningzoekers daar hun zoektocht beginnen. Echter, als particulier kun je niet zelf een woning op funda.nl plaatsen; dit is waar een NVM-makelaar van pas komt. Daarnaast is het gebruik van social media en andere online platforms aan te raden om je bereik te vergroten. Hoewel je je huis op sites zoals Marktplaats kunt zetten, is het bereik daar beperkter en minder gericht op de vastgoedmarkt.

Stap 3: Je woning verkoop-klaar maken

Voordat je je huis te koop aanbiedt, moet het verkoop-klaar zijn. Dit betekent opruimen, poetsen, eventueel repareren, en het huis zo neutraal en uitnodigend mogelijk maken. Dit kun je prima zelf doen. Op internet zijn tal van tips te vinden hoe je eenvoudig jouw huis kunt klaarstomen voor de bezichtigingen. 

Stap 4: De bezichtigingen

Deze stap kan niemand beter dan jijzelf! Jij weet het meeste van jouw huis en de omgeving. Ooit ben je zelf verliefd geworden op het huis dat je nu verkoopt. Jouw kennis en jouw enthousiasme zijn voelbaar voor potentiële kopers. Zonde om dat over te laten aan een makelaar met emotionele afstand en een zakelijke insteek.

Stap 5: De onderhandelingen

Onderhandelen kan lastig zijn, vooral als het om je eigen huis gaat. Hier kan een makelaar écht van waarde zijn. Met ervaring, expertise en emotionele afstand kan een makelaar de beste deal voor je uit onderhandelen. Rekening houdend met alle aspecten van het aanbod zorgt de makelaar ervoor dat je niet alleen een goede prijs krijgt, maar ook gunstige voorwaarden.

Stap 6: Ondertekening van de koopovereenkomst

Zodra er een overeenkomst is over de prijs en voorwaarden, moet er een koopcontract worden opgesteld. Dit is een juridisch document en het is cruciaal dat dit correct wordt gedaan. Hoewel je een notaris kunt gebruiken, bieden veel makelaars, waaronder NVM-makelaars, deze service aan als onderdeel van hun pakket. Hierdoor heb je de zekerheid dat alle juridische aspecten correct worden afgehandeld.

Stap 7: De overdracht

De laatste stap is de overdracht, die plaatsvindt bij de notaris. Dit proces omvat de laatste inspectie van het huis, het ondertekenen van de akte van levering, en de afhandeling van de financiële aspecten. De notaris is een onafhankelijke partij die de belangen van zowel koper als verkoper behartigd en daardoor dit proces uitstekend begeleidt. 

Je huis wel of niet verkopen zonder makelaar?

Door deze stappen te volgen, ben je goed voorbereid op de verkoop van je huis en kun je een keuze maken of je wel of niet jouw huis wil verkopen zonder makelaar. Internetmakelaars bieden vaak diensten aan voor de stappen waar je goed hulp bij kunt gebruiken. Zijn doen dat doorgaans tegen scherpe tarieven waarmee je duizenden euro’s kunt besparen ten opzichte van de traditionele makelaar. Het loont de moeite hier eens informatie over in te winnen. En of je nu besluit om je huis helemaal zelf te verkopen of om voor bepaalde stappen een online makelaar in te schakelen, het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt bij elke fase van het proces.

https://www.zelfverkopen.nl